menu weselne
Bez kategorii

Menu weselne – jak zaspokoić apetyt wszystkich gości?

Dla wielu par menu weselne, a właściwie jego wybór jest jedną z najtrudniejszych decyzji w procesie planowania tego wyjątkowego dnia. Młoda Para w tej kwestii musi patrzeć nie tylko na swoje osobiste preferencje, ale przede wszystkim na to, aby jedzenie na weselu było różnorodne, smaczne, świeże i odpowiednio podane. Jak zaplanować i wybrać menu weselne aby spełnić te cele?

przyjęcie weselne

Cennik jadłospisu a ilość nakryć

Pierwszym krokiem, jaki Para Młoda powinna podjąć jest dokładne policzenie gości weselnych (wraz z nimi samymi oraz zespołem muzycznym, fotografem, kamerzystą). Łączna liczba wszystkich osób będzie stanowić podstawę do obliczenia kosztów menu.

Cenna rada:
Może się okazać, że wybrany dom weselny lub firma zajmująca się przygotowywaniem posiłków dla gości oferuje różnorakie rabaty. Głównie są one uzależnione od liczby gości i może okazać się, że zapraszając kilku więcej, całkowity koszt menu spadnie o 10-15%.

Przyjęcie weselne – gdzie zamówić jedzenie?

To pytanie może wydać się niezrozumiałe, dlatego warto  jest rozwinąć ten temat. Zazwyczaj jest tak, że dom weselny zapewnia również catering. Jednak jeśli z jakichkolwiek powodów nie chcecie korzystać z menu w danym miejscu lub nie odpowiadają Wam przedstawione propozycje, dobrą opcją jest skorzystanie z cateringu zewnętrznego.

Czym kierować się przy wyborze firmy cateringowej, która ma obsłużyć Wasze wesele? Pierwszą opcją jest przeprowadzenie wywiadu wśród znajomych często bywających na takich wydarzeniach oraz przeczytanie opinii w internecie. Innym sposobem jest obserwacja. Jeśli na danym weselu jedzenie smakowało Wam szczególnie, poproście o kontakt do danej firmy. Dobrą opcją jest również tzw. test panel, czyli umówienie się na degustację dań proponowanych przez catering weselny. Ostatnim krokiem jest dobranie terminów i upewnienie się, że w dni Waszego wesela, firma będzie w stanie zorganizować jedzenie.

Ważne jest, aby w tej kwestii nie podejmować pochopnych decyzji. Optymalnie warto jest się spotkać z 2-3 firmami, poznać ich propozycje oraz ceny. Podczas takiego spotkania warto przedyskutować i sprawdzić:
– w jakim stylu dana firma przygotowuje menu weselne (nowoczesne, tradycyjne, orientalne, a może europejskie?
– czy cena obejmuje obsługę?
– owoce, napoje, przekąski i ciasta są wliczone w koszt?
– czy jedzenie będzie przygotowywane na miejscu, czy będzie dowożone?

Czy jest jakaś tańsza opcja? Inną możliwością jest wynajęcie kucharzy. Jednak po pierwsze, muszą być to osoby z doświadczeniem, a po drugie jest to rozwiązanie bardziej angażujące i ryzykowne. Wybór takiej opcji zazwyczaj wymusza na Młodej Parze zakup wszystkich produktów, a jak wiemy może się to okazać przedsięwzięciem nie do przeskoczenia w gorącym okresie przed weselnym.

Cenna rada:
Firmę cateringową zarezerwuj przynajmniej 6 miesięcy przed weselem.

Ile dań powinno znajdować się na stołach?

Przyjęcie weselne jest to wydarzenie jedyne w swoim rodzaju. Dlatego też, jedzenie jest tutaj niezwykle istotne i nie warto na nim oszczędzać. Zazwyczaj w kontekście jedzenia sprawdza się zasada „im więcej- tym lepiej”. Nie ma nic gorszego niż puste stoły weselne. Tak prawdę ilość jedzenie zależy od tego, ile dany dom weselny jest w stanie pomieścić gości (lub ile ich zaprosiliśmy). Drugim istotnym czynnikiem jest długość trwania wesela.

dom weselny

Czy są jakieś wytyczne? Jeśli Wasze wesele ma trwać około 12 godzin, zaplanujcie od 4 do 5 ciepłych dań. Na przyjęciach krótszych np. 6 godzinnych, zdecydowanie wystarczą 2 posiłki gorące.

Menu weselne – konkrety

Główne danie (na ciepło) to standardowo talerz zupy, 2 porcje mięsa (jeśli decydujecie się na jadłospis nie wegetariański) oraz około 200 gramów dodatków (kluski, ziemniaki).

Jednak oprócz dań ciepłych, na stołach powinny pojawić się: zakąski, przystawki, desery i owoce. Na weselu NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ JEDZENIA DLA GOŚCI. Wszelakie nadwyżki jedzenia można od wielu lat bez problemu zapakować do specjalnych pojemników- zabrać do domu, rozdać rodzinie, sąsiadom czy bliskim.

Ostateczny wybór menu weselnego

Na koniec zostaje Wam wybór konkretnych dań, produktów, owoców, napojów itd. Aby dobrze wybrać, warto zwrócić uwagę na kilka czynników:

1. Styl uroczystości– Wasze menu weselne powinno być dopasowane do charakteru wesela. Jeśli stawiacie na tradycyjną zabawę- jedzenie powinno to podkreślać.
2. Różnorodność– dania i przekąski nie mogą być monotonne. Goście powinni mieć do wyboru kilka, kilkanaście opcji.
3. Specjalne sytuacje– zalicza się do nich osobiste preferencje żywieniowe, np. wegetarianizm, weganizm, nietolerancje pokarmowe itp.
4. Dzieci- warto jest przygotować specjalne menu dla dzieci.
5. Styl podawania jedzenia – posiłki powinny być podane w sposób odświętny i uroczysty. Ponadto proces podawania jedzenia powinien być zgodny z zasadami savoir-vivre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *